zondag 6 oktober 2013

Varkenshaasgratin

Varkenshaasschotel in een lekkere champignonsaus.

Ingrediënten voor 4 personen
250 gram verse cantharellen (of kastanje champignons)
400 gram champignons
knoflook
1 ui
gedroogde tijm
750 gram varkenshaas
olijfolie
zout, peper
5 el slagroom
1 zakje Hollandaisesaus (poeder)
75 gram boter

Voorbereiden

Veeg de cantharellen en champignons schoon en breek ze in stukjes.
Pel en snipper de ui.
Oven voorverwarmen op 225°C.
Breng het vlees op smaak met wat peper.

Bereiden

Verhit de olie in een grote pan.
Braad de varkenshaas vervolgens in ca. 8 minuten op hoog vuur rondom aan.
Haal het vlees uit de pan en laat het rusten.
Bak in het braadvet de cantharellen, champignons, ui en knoflook met de tijm op hoog vuur.
Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper.

Giet de slagroom samen met 125 ml water in een kleine pan en roer de poeder van de Hollandaise saus erdoor.

Breng de saus al roerend langzaam aan de kook. 
Smelt de boter (niet meer dan 75 gram) beetje bij beetje op laag vuur door de saus.

Snijd de varkenshaas in plakken.

Leg de plakken in een ronde, ingevette ovenschaal (30 cm doorsnede) langs de rand in een waaiervorm, zodat ze elkaar overlappen.
Roer het champignonmengsel door de Hollandaise saus.
Giet het mengsel over het vlees en gratineer de schotel ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven.
Garneer de schotel met wat tijm.

Rösti en koele witte wijn smaken hier heerlijk bij.


Tip: In plaats van varkenshaas kun je ook kipfilet gebruiken.

Broccoli of sperzieboontjes passen hier prima bij.

Bron: Our kitchen rules

Geen opmerkingen:

Een reactie posten