vrijdag 8 november 2013

Pizzadeeg maken

Vergeet de kant en klaar pizza's want deze zelfgemaakte pizzabodem is zoveel lekkerder!

Ingrediënten (voor 4 pizza's)
1 tl gedroogde gist
350 ml warm water
1 1/2 el suiker
475 gram bloem
1 tl zout
1 el olijfolie

Bereiden
Meng de gist, het warme water en de suiker en laat het mengsel 5 minuten rusten.
Meng in een grote kom de bloem en het zout en maak een kuiltje in het midden.
Schenk het gistmengsel en de olie erin.
Roer met een mes de vloeistof door de bloem.
Maak zodra alle vloeistof door de bloem is gemengd een bal van het deeg.
Evt. extra bloem toevoegen.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed tot het zijdezacht en elastisch is. Als je je duim erin drukt moet deze er schoon uit komen.

Vet een kom die twee keer zo groot is als de deegbal, in met olijfolie en leg het deeg erin. Rol het deeg door de kom tot het helemaal omhuld is met de olie.
Dek de kom af met een licht vochtige theedoek. 
Zet de kom tenminste een halfuur op een warme, tochtvrije plek.

Leg het gerezen, in volume verdubbelde deeg op een schoon, met bloem bestoven werkblad.
Druk de lucht uit het deeg.
Snijd het deeg in 4 stukken en rol ze tot 4 ballen. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en laat ze ca. 20 minuten rijzen.


Zet je oven op de hoogste stand met een pizzasteen of tegel erin (of
stook je houtoven op of zet je electrische pizza oven aan).

Rol en rek de deegballen uit op een met bloem bestoven werkblad.
Leg de pizzabodems op een heel licht bestoven pizzaplaat.
Voeg een vulling naar wens toe*.

Bak de pizza in de oven. Hoe heter de oven, hoe beter en sneller de pizza gebakken wordt. 
In een goede pizza oven duurt dit slechts een paar minuten. 
De bodem moet krokant zijn met wat zwarte vlekjes en de rand moet ook krokant zijn.

Tips voor de topping;
tomatensaus, geraspte kaas, champignons, ham, salami, ui, knoflook, paprika, mozzarella

tomatensaus, tonijn uit blik, ui, knoflook, geraspte kaas, mozzarella

tomatensaus, rauwe ham, geitenkaas, mozzarella en eenmaal uit de oven garneren met rucola.


Bron; Matt Preston - 100 beste recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten