dinsdag 5 november 2013

Hazelnootschuimtaart

Deze hazelnootschuimtaart is heel veel werk, maar het is het dubbel en dwars waard want hij is zo lekker.

Ingrediënten


Schuimbodem;
150 g hazelnoten
150 g eiwit
300 g kristalsuiker

Banketbakkersroom;
1 vanillestokje
500 ml melk
4 eidooiers
150 g kristalsuiker
2 eetlepels bloem

Nougatine;
200 g kristalsuiker
200 g hazelnoten
2 eetlepels water

Mokka-extract;
140 ml espresso
30 g kristalsuiker

Mokkacrème;
500 g boter
120 g poedersuiker
Mokka extract (zie boven)

Garnering;
Opgeklopte gezoete slagroom
Cacaopoeder

BEREIDING;

Schuimbodem
Verwarm de oven voor op 90-100 graden Celcius.

Rooster de 150 g hazelnoten in de oven en hak ze zo fijn mogelijk.
Tip: doe de hazelnoten in een afsluitbaar zakje en rol er met een deegroller overheen.
Splits eieren totdat je 150 g eiwit (ongeveer 3 à 4 eieren) hebt. 
Bewaar de eidooiers ook.
Mix het eiwit met de helft van de suiker schuimig.
Voeg daarna beetje bij beetje de rest van de suiker toe totdat er stijve pieken ontstaan.
Spatel de gehakte hazelnoten door het eiwit.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken hier 2 cirkels op met een doorsnee van ong. 24 cm.
Past het niet op één bakplaat, gebruik er dan twee.

Verdeel het eiwit over de cirkels en strijk mooi glad.
Droog het schuim ong. 2 1/2 tot 3 uur in de oven.

Banketbakkersroom
Splijt het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit.
Breng de melk, de vanillezaadjes en het lege stokje aan de kook.
Meng ondertussen de eidooiers, die nog over zijn van het eieren splitsen, met de suiker en roer de bloem erdoor.
Mochten er niet genoeg eidooiers zijn na het splitsen, splits dan nieuwe eieren totdat je 4 eidooiers hebt.

Schenk een deel van de hete melk bij het eidooiermengsel en roer door elkaar. 
Giet vervolgens dit mengsel terug in de pan bij de rest van de melk.
Gaar al roerend op laag vuur.
Het mengsel bindt op een gegeven moment.
Zet het vuur niet te hoog anders garen de eieren te snel.

Verwijder het vanillestokje en laat de room afkoelen op een plaat afgedekt met huishoudfolie. 
Dit zorgt ervoor dat er geen velletje op het mengsel komt.

Nougatine
Verwarm de suiker met de 2 eetlepels water in een pan zonder te roeren, er moet een karamel ontstaan.
Meng de hazelnoten door de karamel.
Laat de hazelnoten op een bakplaat bekleed met karamel afkoelen.
Houd een paar hazelnoten apart voor de garnering en maal de rest fijn tot een nougatine.
Tip: het is erg lekker om de nougatine nog kort te roosteren in de oven onder een hete grill. 
Houd dit wel goed in de gaten want het verbrandt erg snel.

Mokka-extract

Kook de espresso met de suiker in tot een dikkere stroop.

Mokkacrème
Draai de boter met de poedersuiker luchtig.
Voeg het afgekoelde mokka-extract toe aan de boter. 
Dit lijkt eerst niet te mengen, maar uiteindelijk komt dit goed.
Roer de banketbakkersroom erdoor.
Meng alles door elkaar totdat de crème egaal van kleur is.




Opbouwen van de taart
Spuit wat mokkacrème op een schuimbodem en strijk glad.
Leg de andere schuimbodem erboven op en spuit hier ook mokkacrème op. 

Wees niet zuinig met de mokkacrème tussen de lagen.
Verdeel de rest van de mokkacrème over de bovenkant en de zijkant en strijk dit glad totdat de taart mooi bedekt is.
Laat de taart een half uur opstijven in de koelkast en druk hierna voorzichtig de nougatine tegen de zijkant van de taart.
Tip: het is ook lekker om een deel van de nougatine tussen de lagen schuim te doen.
Garneer de taart met toeven slagroom, cacaopoeder en de gekarameliseerde hazelnoten.

Bron; Rudolph's bakery

2 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit. Ik ga het proberen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ton, heb je de taart al geprobeerd? Wat vond je er van?
      Groetjes Anita en Nathalie

      Verwijderen