maandag 4 november 2013

Peer, amandel & Amaretto taart met room



Ingrediënten
Deeg
375 g kant en klaar zanddeeg of 500 g zelfgemaakt zanddeeg

Indien deeg zelf maken
275 g bloem
125 g koude boter
2 eetlepels poedersuiker
2 eidooiers
1 zakje vanillesuiker
Snufje zout

Amandel vulling
100 g zachte boter
100 g kristalsuiker
100 g gemalen amandelen (amandelmeel)
3 eetlepels bloem
1 ei
1 theelepel amaretto likeur (of amandel aroma)

Topping
1 blik halve peren (à 411 g) of 4 zeer rijpe peren

Room
250 g mascarpone
½ vanillestokje
50 g poedersuiker
1 bol stemgember

Verder nodig
Taartvorm van 10 x 34 cm met losse bodem en groeven langs de zijkant
Poedersuiker om te serveren
Deegroller
Mixer

Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet de taartvorm in met boter.

Bereiding
Indien het zanddeeg zelf gemaakt wordt;
Meng de bloem en boter door elkaar tot er een soort kruimels ontstaan.
Voeg de poedersuiker en het snufje zout toe.
Doe de 2 eidooiers erbij en meng totdat het deeg een bal vormt.
Voelt het deeg droog aan, voeg dan 1 eetlepel koud water toe en meng totdat het deeg zacht aanvoelt en een bal vormt.
Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat 30 min rusten in de koelkast.

Rol het kant en klare of zelfgemaakte zanddeeg uit tot een plak groter dan de taartvorm en verdeel het deeg over de taartvorm. 
Zorg ervoor dat het deeg goed in de groeven wordt gedrukt.
Bij het zelfgemaakte deeg bestaat de kans dat het deeg uit elkaar valt, maar dit kan opgelost worden door het deeg weer aan elkaar te plakken in de vorm. 
Snijd de overtollige randjes deeg af.
Zet de taartvorm in de koelkast zodat het deeg stevig wordt.
Meng voor de amandelvulling de boter en suiker met een mixer net zolang totdat het zacht en goed gemengd is.
Voeg de bloem en de gemalen amandelen toe aan het boter-suiker mengsel.
Doe het ei en de amaretto likeur (of amandel aroma) erbij en meng totdat alles goed gemengd is.
Haal de taartvorm uit de koelkast en verdeel het amandelmengsel over de bodem.
Indien peren uit blik gebruikt worden, moeten deze goed uitlekken.
Indien verse peren gebruikt worden moeten deze worden geschild, gehalveerd en ontdaan van het klokhuis.
Verdeel de peren over het amandelmengsel in de taartvorm.

Leg de peren afwisselend neer, de ene keer met de bolle kant naar je toe en de peer ernaast net andersom.

Bak de taart 35-45 minuten in de oven, of totdat de vulling mooi goud gebakken en gerezen is.

Maak als de taart bijna klaar de room om erbij te serveren:
meng hiervoor de mascarpone met de poedersuiker.
Splijt het vanillestokje open en voeg de zaadjes toe aan de room.
Snijd het bolletje stemgember fijn en voeg toe aan de room en meng de room tot een glad mengsel.

Haal de taart uit de oven als deze gaar is. 
Dit kun je testen door een satéprikker in het amandelmengsel te steken. 
De prikker mag er een klein beetje vochtig uitkomen maar het mengsel mag er niet aan blijven plakken.
Laat de taart afkoelen voordat de vorm verwijderd wordt.
Decoreer de taart met poedersuiker en serveer met de room. 


Bron; Lorraine Pascale

Geen opmerkingen:

Een reactie posten