woensdag 6 november 2013

Gratin Dauphinois


Gratin Dauphinois is een geliefd aardappelgerecht in de Franse wintersportplaatsen.

Ingrediënten;
aardappels (eigenheimers lenen zich hier het beste voor)
teentjes knoflook
slagroom
melk
ei
zout, peper
geraspte kaas

Voorbereiden;
Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
Snijd de knoflookteentjes doormidden en wrijf er een vuurvaste schaal royaal mee in.
Daarna de schaal met boter invetten.
Schil en schaaf de aardappels in dunne plakjes en leg ze in de schaal.
De schaal mag ten hoogste voor 3/4 met de aardappelplakjes worden gevuld.

Bereiden;
Klop in een litermaat een bekertje slagroom, 250 ml melk en een ei los.
In totaal moet het ongeveer 6 dl zijn, een beetje afhankelijk van de schaal.
Strooi wat zout en royaal versgemalen peper over de plakjes aardappel.
Knijp hier een teentje knoflook boven uit.
Giet vervolgens het ei/room/melkmengsel over de aardappelplakjes.
Ze dienen net onder te staan.
Zet de schaal in een bak of slede en dek af met aluminiumfolie.
Giet dan zoveel water in de slede of bak dat het niet over de rand kan stromen.
Schuif de slede met de schaal voorzichtig in het midden van een reeds warme oven en laat de aardappelen in anderhalf uur gaar worden.
Haal de slede uit de oven.
Verwijder daarna de aluminiumfolie, strooi er royaal geraspte kaas over en zet de schaal weer in de oven (zonder slede).

Wanneer de bovenkant van het gerecht goudgeel gekleurd is de schaal uit de oven nemen en onmiddellijk serveren.

Een dergelijk aardappelgerecht leent zich prima om van tevoren te bereiden.
Neem de schaal wanneer de aardappelen gaar zijn uit de oven.
Schuif de schaal - bestrooid met kaas - weer in de hete oven op het moment dat het vleesgerecht bereid wordt.
Reken voor het verkrijgen van een goudgeel korstje op 15-20 minuten.

Bron: Our kitchen rules



Geen opmerkingen:

Een reactie posten