zaterdag 23 november 2013

Chocolade kersentiramisu

Traditioneel wordt Tiramisu gemaakt met koffie of alcohol maar deze variant bevat bessensap.

Ingredienten;

4 eieren
400 gram mascarpone
4 el bruine suiker
1 tl vanille aroma
chocolade cake, ongeveer 300 gram
250 ml bessensap
800 gram verse kersen zonder pit (eventueel kan dit ook met frambozen of andere bessen)
300 ml slagroom
2 el cacaopoeder

Voorbereiden;

De eieren splitsen en de eidooiers en het eiwit apart bewaren.
De cake in blokjes snijden.

Bereiden;

Vermeng de eidooiers, mascarpone, suiker en vanille-aroma in een kom en gebruik een houten lepel om te roeren tot een dikke, romige massa.
Zet de kom even weg.
Doe de eiwitten in een schone kom en sla met een garde tot er zachte pieken gevormd worden.
Hierna sla je het mascarpone mengsel er voorzichtig doorheen.

Doe een derde van de blokjes cake in een grote glazen serveerschaal.

Sprenkel hier een derde van de bessensap over.
Schep hier de helft van het mascarpone mengsel over en bedek met de helft van de ontpitte kersen of bessen.
Herhaal dit met een derde cake stukjes, een derde bessensap en bedek met de rest van de mascarpone.
Doe hier de rest van de kersen op, nog een laag cake en het laatste van de bessensap.
Zet de schaal in de koelkast en laat tenminste 4 uur koelen (maximaal 24 uur). 
Voor het serveren klop je de slagroom tot het pieken vormt en bedek je dit over de bovenkant.
Tenslotte strooi je er wat cacaopoeder over.
Tot gebruik koel bewaren.

Je kunt hier kant en klare cake voor gebruiken maar eventueel zelf ook een cake bakken.


Recept voor zelf bessensap maken;

Doe 500 gram frambozen (vers of diepvries) in een pan met 125 gram poedersuiker en 2 el water. Breng aan de kook, 2 minuten doorkoken.
Haal de pan van het vuur en giet de siroop door een theedoek in een kom om de pitjes te verwijderen. 

Deze siroop kun je gekoeld ongeveer 10 dagen bewaren.

Bron; Annabel Langbein - Free range cook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten