zaterdag 9 november 2013

Paella



Het nationale gerecht van Spanje is eenvoudiger om te maken dan de meeste risotto gerechten. Roer pas om als alle bouillon is opgenomen en er een korstje op de bodem gevormd is.

Ingrediënten
3 kippendijen, zonder vel (of kipdrumsticks)
olijfolie
12 saffraandraadjes
700 ml kippenbouillon
1 ui
1 chorizo bakworstje
2 tenen knoflook
300 gram Spaanse kortkorrelige rijst (calasparra of bomba) en als je dit niet kunt vinden kun je arboriorijst gebruiken
1 rode paprika
1/2 groene paprika
1 tl paprikapoeder
80 gram erwtjes, vers of diepvries
6 grote of 12 kleine garnalen
1 citroen in 6 partjes 

Voorbereiden
Snipper de ui en snijd de paprika's in kleine blokjes
Snijd de chorizo in plakjes van 1 cm.
Snijd elke kippendij in 3 gelijke stukken. 
Kook water en voeg hier de kippenbouillontabletten aan toe.

Schenk er een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en laat deze uitlopen over de hele pan.
Bak de stukken kip in de hete olie tot ze aan beide zijden goudbruin zijn en laat ze verder garen. 

Leg de saffraanblaadjes op een stukje aluminiumfolie, rooster ze heel even boven een gasvlam en doe ze dan in de bouillon. 

Bereiden 
Zet de paellapan of grootste koekenpan die je hebt op hoog vuur.
Schenk ook hier een flinke scheut olijfolie in en laat deze uitlopen over de bodem.
Bak de ui en chorizo op middelhoog vuur tot de ui glazig is. 
Voeg de knoflook en rijst toe. Roerbak de rijstkorrels 2 minuten.
Voeg alle blokjes paprika en het paprikapoeder toe.
Schenk alle bouillon erbij en breng alles aan de kook.


Draai het vuur laag. Vanaf nu mag je niet meer roeren!
Op de bodem moet zich een heerlijke, licht aangebakken korst vormen.
Laat de rijst 20 minuten zachtjes koken.
De rijstkorrels zwellen op en absorberen de bouillon.
Strooi terwijl er nog een dun laagje bouillon op de rijst ligt, de doperwten over de paella en druk de garnalen half in de rijst en bouillon en stop de stukken gebakken kip ertussen. 
Laat de paella nog 10 minuten zachtjes doorkoken tot de vloeistof niet meer boven de rijst uit borrelt. Controleer of de rijst gaar is.

Zet het vuur nu laag. Laat de paella nog 5 minuten verder droogkoken, tot er aan de zijkant een dun korstje zit en de het korstje onderin de pan mooi krokant is.
Leg een deksel schuin op de pan en laat de paella, als je nog even kunt wachten, 5 minuten rusten zodat de korst op de bodem nog krokanter wordt door de hitte van de pan.
Serveer er citroen bij.

Bron: Matt Preston - 100 beste recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten