donderdag 19 december 2013

Kaasfondue


Voor een kaasfondue kunnen verschillende soorten kaas worden gebruikt. Er zijn veel fondue recepten beschikbaar. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas kent zijn eigen smeltgedrag. Zo zorgt Emmentaler voor de draden die een fondue kan trekken.



Ingrediënten:
250-300 ml (droge) witte wijn
2 teentjes knoflook
400 g belegen kaas
1 el maïzena
nootmuskaat
peper en zout
citroensap
(desgewenst: kirsch, lente-uitjes en peterselie)

Bereiden:

Kaas raspen.
Zorg dat de kaas op kamertemperatuur is.

Een teentje knoflook pletten en halveren en de (fondue)pan ermee inwrijven.
Voor een sterkere knoflooksmaak teentje uitpersen en in de wijn mee koken.
De benodigde hoeveelheid wijn in de pan gieten en aan de kook brengen tot het bruist.
Voeg een scheutje citroensap toe.
Hierdoor smelt de kaas beter, daarnaast zorgt het voor een homogener mengsel.
De geraspte kaas beetje bij beetje toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten.

Achtjes draaien met een houten lepel.
Het kaasmengsel niet laten koken en niet te lang verhitten (dan wordt het rubberachtig).
Naar wens kirsch, lente-uitjes en kruiden toevoegen (peper, zout, nootmuskaat en peterselie).
De fondue eventueel binden met bloem of maïzena totdat een homogene massa ontstaat.
Zet de pan op tafel op een rechaud of andere warmtebron.
Prik een stukje stokbrood op een fonduevork en doop deze in de kaasfondue.
Eet smakelijk.


Onderstaande dippers zijn een lekkere aanvulling op stokbrood :
- aardappel krieltjes
- verschillende worstsoorten, salami, cervelaat
- paprika
- kerstomaatjes
- champignons
- komkommer
- stukjes appel/peer
- broccoli (even blancheren)
- nachochips of croutons

Tips voor een goede kaasfondue. 

Verhitten
Een belangrijke factor voor een goede kaasfondue is de temperatuur die het mengsel bereikt. Deze mag niet te hoog worden. De alcohol in de wijn kookt bij een temperatuur van 70 graden en dat is prima voor een kaasfondue. Kook je de wijn of het wijn-kaas mengsel te lang of op een te hoge temperatuur, dan verdampt alle alcohol, stijgt de temperatuur en wordt de kaas een klomp.

Binden
Binden kan met elk smaak neutraal bindmiddel, zoals maïzena. Deze aanroeren met een scheutje wijn, water of de kirsch. Makkelijker is het gebruik van een allesbinder die je rechtstreeks in de fondue roert tot de gewenste dikte bereikt is.
Binden is niet alleen om de fondue dikker te maken, maar ook om te voorkomen dat de kaas en de wijn uit elkaar vallen. Water en vet mengen niet van nature. Afhankelijk van de vetheid van de kaas kan het zijn dat je wat extra maïzena nodig hebt. Probeer dit dan steeds met kleine beetjes, anders krijg je een kaasklomp, geen fondue.

Wijn
Voor de bereiding van kaasfondue wordt meestal een droge witte wijn gebruikt. Het is niet nodig hiervoor een dure wijn te gebruiken.

Begeleidende drank
Gebruik geen koolzuurhoudende dranken bij de fondue. Een opstand in de maagstreek is het gevolg.


Bron: Our kitchen rules

Geen opmerkingen:

Een reactie posten