dinsdag 5 mei 2015

Griekse moussaka


Zelfgemaakte moussaka is heerlijk. Het is makkelijk te maken maar er zijn wel veel stappen, dus neem de tijd.

Ingrediënten:
600 gram gehakt (bij voorkeur mix van rund- en lamsgehakt)
olijfolie
2 uien
2 teentjes knoflook
verse rozemarijn
verse salie
1/2 theelepel oregano
2 laurierblaadjes
150 ml rode wijn
2 x 400 gram gepelde tomaten in blik
2 aubergines
6 grote aardappels
50 gram boter
50 gram bloem
750 ml melk
nootmuskaat
2 eieren
citroen
150 gram feta kaas
25 gram Pecorino kaas
zout en peper

Voorbereiden:
Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.
Snijd de uien in stukjes.
Begin met het maken van de ragu saus.
Bak het gehakt in een pan met wat olie in ongeveer 15 minuten tot het goudbruin en goed rul is.
Roer het regelmatig om.
Voeg de gesnipperde ui toe, de knoflook, kleingesneden rozemarijn en salie, de oregano en de laurierblaadjes.
Doe er wat zout en peper naar smaak bij.
Zet het vuur wat lager en laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen.
Giet dan de rode wijn erbij, de gepelde tomaten en een scheutje water.
Breng het geheel aan de kook, zet daarna het vuur lager en laat het ongeveer een uur pruttelen met het deksel er schuin op.

Bereiden:

Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
Bestrooi ze ruim met zeezout en laat ze in een zeef ongeveer 20 minuten uitlekken.
Breng een pan met water aan de kook.
Schil de aardappels en snijd ook deze in plakken van 1 cm dik.
Kook de plakjes aardappel met wat zout in ongeveer 5 minuten beetgaar.
Als je ze afgegoten hebt doe je de plakjes aardappel, dakpansgewijs, over in een grote bakvorm en besprenkel ze met olijfolie.
Zet de schaal 40 minuten in de oven tot de plakjes aardappel goudbruin zijn.
In de tussentijd droog je de plakjes aubergine en bakt deze op een grill plaat met wat olie tot deze mooi goudbruin zijn.

Smelt in een andere pan, op laag vuur, de boter en voeg de bloem toe zodat het een deegbal vormt.
Voeg beetje bij beetje de melk toe om een zachte witte saus te krijgen.
Op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat en een laurierblaadje.
Laat dit 15 minuten zachtjes doorkoken.
Haal het laurierblaadje eruit en haal de pan van het vuur.
Vermeng de eieren met wat citroenschil en citroensap en roer dit met een garde door de witte saus.

Giet nu de helft van de ragu saus over de aardappelschijfjes, verkruimel hier de helft van de feta kaas over en bedek met de helft van de aubergineplakjes.
Herhaal dit nog een keer en giet er dan voorzichtig de witte saus over.
Rasp er wat Pecorino kaas over, wat vers gemalen peper en giet er wat druppels olijfolie over.
Zet de schaal ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven tot het goudbruin is.
Als je het gerecht uit de oven hebt gehaald is het lekkerder als je het geheel nog ongeveer 20 minuten laat staan voordat je het begint te eten.

Serveren met een Griekse salade of wat tzaztiki.

Bron: Our kitchen rules

Geen opmerkingen:

Een reactie posten