zondag 22 juni 2014

Ui-bacon-roquefort taartjes

Verrassend lekker en het deeg wordt extra kruidig door de rozemarijn.

Ingredienten:

deeg:
190 gram bloem
95 gram ijskoude roomboter, in blokjes
85 gram ijskoude roomkaas, in blokjes
1/2 - 1 el ijskoud water
1 el azijn
1 tl bakpoeder
2 takjes rozemarijn
snufje zout

vulling:
4 el olijfolie
100 gram bacon in plakjes
700 gram rode ui in ringen
6 eieren
200 gram crème fraîche
100 gram Roquefort

Zorg dat de boter echt goed koud is, dan krijg je een heerlijk bros deeg.
Warme boter geeft een compacter resultaat.

Voorbereiden:
Snijd de boter in kleine blokjes en doe die samen met de bloem, roomkaas, bakpoeder en snufje zout in een kom.
Voeg de rozemarijn toe.
Wrijf de boterblokjes en roomkaas tussen duim en vingers van een hand snel tot een kruimeldeeg dat lijkt op grof zand.
Wrijf niet te lang, houd het mengsel zo koud mogelijk.
Voeg koud water en azijn toe en vorm van het kruimelmengsel snel een soepel deeg.
Vorm een bal van het deeg en laat het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180oC.

Bereiden:
Verdeel het deeg in 4 gelijke schijven.
Bestuif je werkblad dun met bloem.
Leg het deeg erop, bestuif met bloem en rol het uit tot cirkels van 20 cm doorsnede en beleg de vormpjes ermee.
Verhit in een koekenpan 2 el olie.
Bak de bacon in 3-4 minuten bruin en knapperig uit.
Leg de bacon op een bord.
Schenk nog 2 el olie in de pan.
Bak de uienringen 8 minuten tot ze zacht zijn.
Klop intussen de eieren met de crème fraîche los en voeg peper naar smaak toe.
Verdeel de uiringen en bacon om en om over de taartbodems.
Verkruimel de Roquefort erboven en schenk het ei-roommengsel erbij.


Bak de taartjes in de voorverwarmde oven in 35-40 minuten goudbruin en gaar.



Lekker met een salade van jonge bladsla, walnoten en balsamico vinaigrette.

Bron: Delicious magazine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten