zondag 22 juni 2014

Deeg voor hartige taart of pie

Ingrediënten:
190 gram bloem
95 gram ijskoude boter, in blokjes
85 gram ijskoude roomkaas, in blokjes
1/2 - 1 el ijskoud water
1 el azijn
1 tl bakpoeder
snufje zout

Zorg dat de boter echt goed koud is, dan krijg je een heerlijk bros deeg.
Warme boter geeft een compacter resultaat.

Voorbereiden:
Snijd de boter in kleine blokjes en doe die samen met de bloem, roomkaas, bakpoeder en snufje zout in een kom.
Wrijf de boterblokjes en roomkaas tussen duim en vingers van een hand snel tot een kruimeldeeg dat lijkt op grof zand.
Wrijf niet te lang, houd het mengsel zo koud mogelijk.
Voeg koud water en azijn toe en vorm van het kruimelmengsel snel een soepel deeg.
Vorm van het deeg een platte ronde schijf.
De azijn remt glutenvorming en zorgt voor een bros resultaat.
Leg het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast.

Bereiden:
Bestuif je werkblad dun met bloem.
Leg het deeg erop, bestuif met bloem en rol het uit tot een cirkel die ruim groter is dan de bodem van je vorm.
Druk het deeg in de bodem eerst voorzichtig en licht in de vorm aan, zonder plooien.
Snijd de rand bij.

Als je een hartige taart wilt maken met ook een deksel van deeg dan heb je de volgende ingredienten nodig;
285 gram bloem
140 gram ijskoude boter, in blokjes
130 gram ijskoude roomkaas, in blokjes
1 el ijskoud water
1,5 el azijn
1 tl bakpoeder
snufje zout
 
Voorbereiden:
Snijd de boter in kleine blokjes en doe die samen met de bloem, roomkaas, bakpoeder en snufje zout in een kom.
Wrijf de boterblokjes en roomkaas tussen duim en vingers van een hand snel tot een kruimeldeeg dat lijkt op grof zand.
Wrijf niet te lang, houd het mengsel zo koud mogelijk.
Voeg koud water en azijn toe en vorm van het kruimelmengsel snel een soepel deeg.
Vorm van het deeg een platte ronde schijf.
De azijn remt glutenvorming en zorgt voor een bros resultaat.
Leg het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast.

Bereiden:
Bestuif je werkblad dun met bloem.
Deel het deeg in twee delen, een voor de bodem en de ander precies op maat van de vorm voor het deksel.
Keer het deeg tijdens het uitrollen regelmatig.
Als het deeg iets aan het werkvlak kleeft is het tijd om te keren.
Rol het deeg zo rond uit en gelijkmatig van dikte.
Rol de deegcirkel rond de deegroller en rol hem boven de vorm weer van de roller af.
Vul de taart en leg het deksel erop.
Druk de rand van bodem en deksel samen en snijd de rand bij.
Maak bij een dichte taart een gat- of inkeping in de vorm van een bloem in het midden van het deksel, zodat de stoom kan ontsnappen.

Bron: Delicious magazine - januari 2014

Dit deeg is zeer geschikt voor de ui-bacon-roquefort taartjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten