vrijdag 20 juni 2014

Pate brisée (briseer of korstdeeg)

Basisrecept voor korstdeeg.


Ingrediënten;
100 gram ijskoude boter
200 gram bloem
1 eidooier
3-4 el ijskoud water
mespunt zout

Gebruik ijskoude boter, leg de boter eventueel eerst nog 30 minuten in de vriezer.
Dat zorgt ervoor dat het deeg bros en knapperig wordt.
De rest van de ingrediënten mogen gewoon op kamertemperatuur zijn.

Wrijf in een kom de bloem, mespunt zout, ijskoude boterblokjes en eidooier met de vingers van één hand snel tot een kruimelmengsel.
Dit kun je ook met de mixer doen maar niet te lang.
Voeg nu het ijskoude water toe en kneed snel tot een soepel deeg.
Te lang kneden maakt het deeg te warm waardoor de boter zacht wordt en het eindresultaat niet meer bros.
Laat het deeg minstens 30 minuten verpakt in de koelkast rusten.

Rol het deeg op een dun met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm doorsnede.
Prik het met een vork hier en daar in.

Te gebruiken voor o.a. Tarte Tatin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten