dinsdag 2 september 2014

Paris-Brest met aardbeien en frambozen

Deze versie van de Paris-Brest is een grote soes, gevuld met room en rood fruit. Lekker als gebak of dessert.

Ingredienten:
300 ml slagroom
1 vanillestokje
2 el Amaretto
150 gram poedersuiker + extra voor erover
250 gram aardbeien
250 gram frambozen
40 gram amandelschaafsel

soezendeeg
100 gram roomboter
125 ml melk
175 gram bloem
1 theelepel poedersuiker
5 eieren

spuitzak met ronde spuitmond van 2 cm

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken daarop een cirkel van ongeveer 18 cm.
Snijd de aardbeien in vieren.
Rooster het amandelschaafsel licht

Smelt voor het soezendeeg in een steelpan met dikke bodem de boter in de melk met 125 ml water. 
Voeg de bloem, een snuf zout en poedersuiker toe en roer met een pollepel tot het deeg als een bal loslaat van de wand van de pan. 
Doe het mengsel in een kom en laat wat afkoelen voor dat je de eieren toevoegt.
Klop 4 eieren los en voeg ze in delen toe aan het deeg, tussendoor steeds mixend tot het is opgenomen. 
Het deeg moet stevig en glanzend zijn. Schep het deeg in de spuitzak.

Spuit een cirkel op het bakpapier, op de cirkel die je getekend hebt. 
Spuit daar een tweede cirkel tegenaan, aan de binnenkant. 
Hierboven op spuit je nog een cirkel. 
Veeg de oneffenheden weg met een in koud water gedoopte vinger. 
Roer het laatste ei los en bestrijk het deeg ermee.

Bereiden:
Bak de soezenring 15 minuten in de oven. 
Verlaag dan de oventemperatuur naar 190 graden en bak nog eens 25 minuten, tot hij goudbruin en gerezen is. 
Schakel de oven uit en laat in de oven afkoelen met de deur op een kier.

Klop voor de vulling de slagroom met het vanillemerg, de Amaretto en poedersuiker tot zachte pieken.
Snijd de soezenring met een scherp mes horizontaal in tweeën. 
Verwijder stukjes vochtig of ongaar deeg. 
Bestrijk de onderste ring met het roommengsel en verdeel de aardbeien en frambozen erover. 
Leg de bovenste ring hier weer op.
Zeef de rest van de poedersuiker (ong. 70 gram) en voeg 1-3 el water toe.

Klop dit tot een stevig glazuur en sprenkel dit over de soezenring, op zo'n manier dat het omlaag druipt. Bestrooi met het amandelschaafsel,  strooi er nog  wat poedersuiker over en serveer!

Bron: Delicious magazine, augustus 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten