zondag 31 augustus 2014

Flammkuchen met zalm

Een heerlijke Flammkuchen of plaattaart met gerookte zalm en ui.

Ingrediënten 
500 gram gezeefde bloem en een beetje extra om uit te rollen
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
olijfolie
flinke snuf zout
handwarm water
600 gram uien
300 gram crème fraîche
200 gram gerookte zalmfilet
200 gram geraspte Gruyère kaas
knoflookteentje
tijm

Voorbereiden:
Snijd de uien in ringen.
Snijd de zamlfilet in reepjes

Kneed in een keukenmachine of met een mixer met deeghaken van de bloem, gist, 3 el olijfolie en 275 ml handwarm water en een flinke snuf zout een soepel deeg.
Vorm een bal van het deeg en laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur één uur rijzen*.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uien met een snufje zout in ongeveer 10 minuten zacht.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestuif je werkblad met bloem en rol hierop het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 30 cm.
Keer het deeg tijdens het rollen regelmatig en bestuif met bloem, zo rolt het makkelijker uit.
Leg je deeg lap op het bakpapier op de bakplaat.
Knijp een teentje knoflook uit boven de crème fraîche en doe er wat tijm door, door roeren.
Bestrijk het deeg met de crème fraîche en verdeel hierover de uienringen en reepjes zalm.
Bestrooi tot slot met geraspte Gruyère.
Bak de flammkuchen in 20 minuten goudbruin en gaar.

Lekker met een frisse bladsalade met olijven. 

* Je kunt dit gistdeeg prima een dag van tevoren maken. Druk het deeg na het rijzen plat en bewaar het afgedekt in de koelkast. Laat het deeg voordat je ermee aan de slag gaat op kamertemperatuur komen.

Bron: Delicious Magazine augustus 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten