zaterdag 27 september 2014

Chocolade plaatgebak met gezouten karamel

Als garnering kun je eventueel nog wat zoutkristallen over het gebak strooien.

Ingredienten:

voor het zandgebak:
100 gram tarwebloem
1/2 theelepel bakpoeder
een snuf zout
75 gram lichtbruine basterdsuiker
70 gram geraspte gedroogde kokos
90 gram boter

voor de karamel:
80 gram boter
1/2 theelepel zout
95 gram lichtbruine basterdsuiker
390 gram gecondenseerde melk (uit blik)

voor de chocolade ganache:
200 gram pure chocolade
60 gram boter
zoutvlokken, voor het garneren

Voorbereiden:
Oven voorverwarmen op 170 graden.
Bekleed een bakblik van 17 x 26 cm met bakpapier.

Bereiden:

Zandgebak: zeef de bloem, het bakpoeder en zout boven een kom.
Roer de suiker en het kokos er met een houten lepel door, gevolgd door de gesmolten boter.
Schep het deeg in het bakblik en druk het lichtjes aan tot een egale laag.
Bak het zandgebak 10 minuten.

Karamel: doe de boter, het zout en de suiker in een steelpan met anti aanbaklaag op laag vuur.
Voeg de gecondenseerde melk toe en breng het geheel, langzaam roerend, in ongeveer 8 minuten aan de kook.
Schenk de karamel over de zandbodem en zet het gebak nog 10 minuten in de oven.
Laat daarna volledig afkoelen in de koelkast.

Chcoladeganache: smelt de chocolade met de boter in een hittebestendige kom, boven een pan kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt.
Neem de kom van de pan en roer de chocolade en boter grondig door elkaar.
Breng de ganache gelijkmatig op de karamel aan en laat het gebak 4 uur opstijven in de koelkast.

Strooi er voor het serveren zoutvlokken over.

Als chocoladeliefhebbers hebben wij de dubbele hoeveelheid chocolade gebruikt. Het originele recept geeft 100 gram pure chocolade aan en 30 gram boter.

Bron: Matt Preston; Fast, fresh and unbelievably delicious.

2 opmerkingen:

  1. Dit ken ik als Caramel Shortbread, maak het al jaren, recept dat ik gebruik wijkt iets af.
    Dit is zooooo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Cindy. Ik zie inderdaad diverse recepten waarin dit ook shortbread wordt genoemd. Het is zeker lekker!

      Verwijderen