woensdag 1 januari 2014

Chocolademoussecake

De zijdezachte mousse in deze cake heeft een verrassend accent van hazelnoten.

Ingredienten:

cake:
5 eieren
150 gram kristalsuiker
2 tl vanille-aroma
50 gram zelfrijzend bakmeel
3 el cacaopoeder
1/2 tl. bakpoeder

mousse;
2 eieren
60 gram poedersuiker
75 gram pure chocolade (minstens 70% cacao)
2-3 el. hazelnootlikeur (Frangelico)
100 ml slagroom
125 ml mascarpone

glazuur;
150 gram pure chocolade
50 gram boter

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop in een kom de 5 eieren, suiker en vanille aroma met een mixer in 8-10 minuten tot een dik en licht schuimig mengsel.
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de cacaopoeder en bakpoeder.
Zeef eenderde van dit mengsel boven het eimengsel.
Spatel het er luchtig door.
Herhaal dit in twee delen met de rest van het meelmengsel.
Verdeel het beslag over 2 rechthoekige ingevette bakvormen (van 22-33 cm en 2 cm diep, bekleed met bakpapier) en strijk de bovenkant glad.
Bak de cakelagen 15 minuten of tot ze veerkrachtig aanvoelen.
Laat de cakelagen in de bakvormen volledig afkoelen op roosters.

Smelt 75 gram pure chocolade au-bain-marie en laat het iets afkoelen.
Klop voor de mousse in een kom twee eidooiers met de poedersuiker in 10 minuten tot een dik vloeibaar en lichtgekleurd mengsel met een mixer.
Klop de gesmolten chocolade en likeur erdoor.

Klop in een andere kom de slagroom tot zachte pieken en meng luchtig en gelijkmatig met de mascarpone.
Spatel de room luchtig door het chocolademengsel.

Klop in een schone, droge kom de eiwitten met schone kloppers tot zachte pieken.
Spatel eenderde van het eiwit door het chocolademengsel.
Herhaal dit met de rest van het eiwit, in twee gedeeltes.
Zet afgedekt koel weg tot gebruik.

Bereiden :
Vet een cakevorm van 17 x 8,5 en 7,5 cm diep in en bekleed met plastic folie.
Stort de cakelagen op twee vellen bakpapier.
Trek de bovenste vellen bakpapier eraf.
Bekleed de bodem en zijkanten van de geprepareerde cakevorm met op maat gesneden plakken cake.
Snijd uit de resterende cakelagen nog twee plakken; een van 17 x 8,5 cm en een van 17 x 9,5 cm breed.
Schep de helft van de chocolademousse in de beklede bakvorm en strijk glad.
Leg hierop de plak cake van 8,5 cm dik en druk licht aan.
Omwikkel het geheel met plastic folie en laat het 4-6 uur (of een hele nacht) opstijven in de koelkast.

Verwarm voor het glazuur de chocolade en boter op het laagste vuur in een steelpan met dikke bodem en roer tot het net gesmolten is en egaal.
Stort de cake op een schaal en schenk de saus erover.
Laat goed drogen.

Tip:
In plaats van 2 rechthoekige bakvormen kun je ook een bakplaat van 33-40 cm gebruiken en de cake op maat snijden voor de cakevorm.



Bron : Delicious magazine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten