zaterdag 8 november 2014

Speculaasjes


Een ouderwets, maar o zo lekker, koekje.

Ingrediënten:
250 gram bloem
150 gram koude boter in stukjes
140 gram donker bruine basterdsuiker
1 theelepel sodiumbicarbonaat (baking soda)
1 1/2 theelepel speculaaskruiden
4 eetlepels melk

Voorbereiden:
Meng de bloem, sodiumbicarbonaat, basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom.
Voeg de stukjes boter en vervolgens de melk toe en kneed dit tot een soepel deeg.
Laat het deeg een paar uur (beter nog een nacht) in de koelkast opstijven.

Bereiden:
De oven voorverwarmen op 170 graden celsius.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Vet de uitholling van de speculaasplank/speculaasvorm licht in met zonnebloemolie.
Bestuif vervolgens met wat bloem.
Druk het deeg stevig in de vorm en snijd wat boven de plank uitsteekt weg met een mes.
Keer de plank om boven de bakplaat en klop de speculaasjes uit de plank.
Indien je geen speculaasplank hebt dan kun je het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad tot ca. 1/2 cm. dik en maak er figuurtjes van met een uitsteekvorm.
Laat de speculaasjes elkaar niet raken op de bakplaat en bak ze 12-15 minuten in de oven.

Variatietip: voeg 50 gram geschaafde amandelen aan het deeg toe.

Bron: Dille & Kamille

2 opmerkingen: