maandag 9 november 2015

Oosterse spruitjes stamppot

In deze Oosterse spruitjesstamppot met roer gebakken reepjes rundvlees smaken de spruitjes erg lekker.

Ingrediënten :
800 gram kruimige aardappels
600 gram spruitjes
500 ml. groentebouillon
ca. 300 gram runderreepjes (of runderlappen*)
1 ui
1 rode ui
3 teentjes knoflook
sojasaus
ketjap manis
vijfkruidenpoeder
roomboter
peper en zout
suiker
olijfolie

gebakken uitjes (Oosterse vak supermarkt)

Voorbereiden:
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in een grote pan.
Maak intussen de spruitjes schoon door het kontje er af te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen.
Halveer de spruitjes en zet ze even apart voor zo.

Zet een pannetje met een halve liter groentebouillon op en kook hier de spruitjes circa 5 minuten in. Bewaar het kookvocht in een maatbeker en laat de spruitjes van het vuur af droog stomen in de pan.
Zet ook vast een hapjespan of een wok op laag vuur zodat deze goed warm wordt.

Pel en snipper de uien en pel de knoflook en snijd deze goed fijn.
Verhit wat olijfolie in de hapjespan en fruit de gesnipperde uien en de knoflook hier samen met een scheut sojasaus en wat ketjap een paar minuten in aan.

Bereiden:
Doe de gekookte spruitjes bij het uienmengsel en roer alles goed om, strooi er een snufje vijfkruidenpoeder en wat versgemalen peper en zout overheen.
Doe een klontje roomboter en wat kookvocht (groentebouillon) of eventueel melk bij de aardappels en stamp het geheel tot een smeuïge stamppot.
Doe hierna het spruitjes/uienmengsel bij de aardappelpuree en meng goed door.
Breng verder op smaak met wat peper en zout en eventueel nog wat vijfkruidenpoeder.
Laat de hapjespan op een laag vuurtje staan om zo de runderreepjes in te bakken.
Verhit een klontje boter in de hapjespan en roerbak hier de runderreepjes een paar minuten in.
Doe er wat sojasaus en een snufje suiker bij en blijf het vlees omscheppen tijdens het bakken.
Beetje kruiden met peper en zout en apart zetten voor zo.

Strooi wat gebakken uitjes over de stamppot en eventueel nog een klein scheutje ketjap manis.
Je kunt dus runderreepjes roerbakken omdat deze lekker snel klaar zijn maar nog lekkerder is het om runderlappen een paar uur te braden en dit erbij te serveren.

(Het geheim van lekker gekookte spruitjes is om de spruitjes eerst een paar minuten te koken, dan af te gieten en vervolgens met nieuw water verder te koken.
De bittere smaak haal je hier zo mee weg.)

Bron: Our kitchen rules


Geen opmerkingen:

Een reactie posten