dinsdag 8 april 2014

Kersen-kruimel roomijs


Zelfgemaakt roomijs met kersen en koekkruimels in een ijsmachine (Kitchen aid)

Ingrediënten voor 1 liter ijs;
150 ml kersensap (pot of fles)
325 gram suiker
75 gram bloem
50 gram ongezouten roomboter
400 ml volle melk
400 ml slagroom (lang houdbaar)
zakje vanillesuiker
4 eidooiers

Voorbereiden;
Tref de nodige voorbereidingen van de ijsmachine om zelf ijs te kunnen maken.
In het geval van de Kitchen aid, de ijsmachine minimaal 15 uur van te voren in de vriezer plaatsen.

Bereiden:
Breng in een steelpan het kersensap met 100 gram suiker aan de kook.
Laat het sap ongeveer een kwartier inkoken tot siroopdikte.
Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
Breng in een steelpan de melk, slagroom en vanillesuiker aan de kook.
Klop met een mixer of keukenmachine de dooiers met 150 gram suiker dikromig en bleekgeel.
Schenk langzaam en al kloppend de warme room bij het dooiermengsel.
Schenk de massa terug in de pan en roer met een houten lepel tot het mengsel bindt.
Dit merk je door dat het aan de lepel blijft "plakken".
Schenk de ijsbasis door een zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur onder regelmatig roeren.
Laat daarna nog minimaal 1 uur in de koelkast rijpen.

Verwarm de oven voor tot 200 graden.
Kneed van de bloem, boter en 75 gram suiker een samenhangend deeg.
Verkruimel het deeg boven de bakplaat en bak de kruimels in 10-15 minuten goudbruin en gaar.
Laat de kruimels afkoelen en krokant worden.

Draai van het ijsmengsel in de ijsmachine in zo'n 30 minuten romig ijs.

Spatel 2/3 van de kersensiroop en alle koekkruimels door het ijs.
Indien het ijs nog te zacht is laat het dan nog 2-3 uur in de vriezer harder worden.
Serveer de rest van de siroop er apart bij.


Tip; Je kunt ook de kersen uit de pot van het sap, flamberen en erbij serveren.

Bron; Mijn favoriete desserts, Janneke Philippi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten