zondag 6 april 2014

Franse appeltaart

Franse appeltaart met amandelspijs en mooie, glanzende, gerangschikte appelschijfjes.

Ingrediënten;
160 gram boter op kamertemperatuur
160 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei + 1 dooier voor het spijs
300 gram bloem*
flinke snuf bakpoeder
rasp en sap van 1 citroen
165 gram amandelspijs, verkruimeld
2 stevige friszure appels
100 gram abrikozenjam
75 gram geschaafde amandelen, geroosterd
rietsuiker

Voorbereiden;
Verkruimel de amandelspijs.
Rooster de geschaafde amandelen licht in een droge koekenpan.
Meng de boter, basterdsuiker en vanillesuiker met een snuf zout in een kom totdat het goed gemengd is. 
Voeg het ei toe en meng goed. 
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng tot een mooi soepel deeg, maar kneed niet te lang. 
Leg afgedekt 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Bereiden:
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde dunne lap van 30-32 cm en bekleed de taartvorm ermee.
Meng de eidooier met de citroenrasp en het amandelspijs en verdeel gelijkmatig over de deegbodem.
Schil de appels, boor het klokhuis eruit met een appelboor, snijd de appels in plakjes.
Schep de plakjes appel om met citroensap, maar hou wat sap achter voor later.
Leg de appelplakjes in cirkels, elkaar iets overlappend, in een enkele laag in de vorm en werk van buiten naar binnen.


Maak zo tegen de eerste laag in, nog een laag en bestrooi met rietsuiker.
Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
Haal de taart uit de oven.



Verwarm de jam en meng met de rest van het citroensap. 
Bestrijk de nog warme taart met de jam en bestrooi met amandelschaafsel.
Laat de taart helemaal afkoelen.

Bron; Delicious Het Bakboek
* In het bakboek staat een fout, hier staat 100 gram bloem maar dit moet 300 gram bloem zijn!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten