maandag 14 oktober 2013

NY salted chocolate caramel cheesecake


Chocoladetaart met een heerlijke laag van caramel gemaakt van gecondenseerde melk.

Ingrediënten (voor 10-12 personen)
100 gram ongezouten roomboter
200 gram havermoutkoekjes
275 gram pure chocolade
600 gram stevige verse roomkaas (Mon chou of Philadelphia)
125 ml crème fraîche
200 gram suiker
4 eieren
1 blikje gecondenseerde melk
2 tl zeezout (korrels)

Voorbereiden;
Vet een springvorm (van 24 cm)  in met boter en bedek de bodem met bakpapier.
Bedek ook de ring met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Hak de chocolade in stukjes.

Caramel maken
Intussen kun je de caramel maken door het blikje gecondenseerde melk 4 uur te koken in een pan met ruim water. Laat het blikje gesloten.
Blijf zorgen voor ruim water.  Als je dit niet doet kan het blikje ontploffen, dus er is wel wat zorg bij nodig.


Bereiden;
Smelt de boter in een steelpan.
Stamp de koekjes fijn tot ze verkruimelen en meng met de gesmolten boter.
Schep de kruimelmassa op de bodem van de springvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel tot een gladde laag. Zet de vorm in de koelkast.
Smelt de chocolade in een hittebestendige kom op een pan met heet water (au bain-marie).
Zorg dat de kom het water niet raakt.
Haal de kom van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
Klop met een mixer de roomkaas, crème fraîche en de suiker door elkaar tot een romige massa.
Klop een voor een alle eieren er door.
Spatel  daarna de chocolademassa er door.
Giet de mix op de koekjes bodem.
Strijk het netjes uit  en bak de cheesecake in 1 uur in de oven gaar.
De bovenkant moet wat stevig aanvoelen en dat hij nog wat wiebelig is, hoort.
Laat de taart in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur komen en zet hem daarna in de koelkast. 

Nog een uurtje in de koelkast maakt de taart intenser en de bodem knapperiger.
Schep de caramel uit het blik in een kom en roer glad.
Verwijder de vorm van de cheesecake.
Strijk de caramel met een palet mes over de bovenkant van de taart en bestrooi met wat zeezout.


Voorbereiden kost 30 minuten. Daarna ongeveer 60 minuten in de oven. Ongeveer 2 uur afkoelen, vervolgens zet je hem in de koelkast voor 1 tot 12 uur. Caramel maken kost je 4 uur.


Tip

Dit is een leuke manier van caramel maken.
Het is heerlijk in en op taarten, over ijs en tussen chocolade koekjes.

Ongeopend kun je de blikjes prima bewaren. Stop dus meteen een paar extra blikjes in de pan. Laat de blikjes eerst helemaal afkoelen voordat je ze opent.





Bron; Mijn favoriete desserts, Janneke Philippi

1 opmerking:

  1. Geweldige site! Ik heb inmiddels ook een behoorlijk kookboek gemaakt.
    Voor de gecondenseerde melk: 2 uur in kokend water is genoeg. Ik gebruik dit voor mijn overheerlijke banoffee pie.
    Trails, 17 oktober 2013

    BeantwoordenVerwijderen