Een heerlijk chocoladetoetje.
Ingrediënten:
bodem: 15 gram boter
75 gram chocoladebiscuits
topping: 200 ml slagroom
200 ml melk
5 eidooiers
40 gram suiker
200 gram chocolade van premium kwaliteit (70% cacao)
ijs: 40 gram suiker
75 gram geroosterde gezouten pinda's
snuf zeezout
250 ml vanille ijs van goede kwaliteit
20 gram chocoladebiscuits, voor erbij
Voorbereiden:
Maak de bodem; verkruimel hiervoor 75 gram chocoladebiscuitjes.
Verwarm de boter in een steelpan tot hij bruin is en iets geroosterd ruikt.
Roer de boter door de verkruimelde biscuits.
Druk het mengsel in een egale laag stevig in een rechthoekig bakblik van ca. 16 x 9 cm.
Laat de bodem opstijven in de koelkast.
Breng voor de topping de slagroom en de melk net aan de kook.
Klop de eidooiers en suiker in een kom tot een dik en bleek mengsel.
Klop het hete melkmengsel geleidelijk door het dooier mengsel tot het geheel dik en glad is.
Schenk het mengsel in een schone pan en verhit het op laag vuur tot 84 graden Celsius
Breek de chocolade in kleine stukjes.
Schenk het roommengsel over de chocolade en roer tot de chocolade gesmolten en het mengsel glad is.
Schenk het mengsel over de chocolade biscuitbodem en strijk de bovenkant glad.
Laat het geheel een paar uur opstijven op een koele plek.
Bereid het ijs.
Smelt de suiker in een pan op middelhoog vuur en kook hem in 3 minuten tot een goudbruine karamel.
Voeg de pinda's en het zeezout toe.
Schenk het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen.
Neem het ijs uit de diepvries en laat het iets zachter worden.
Hak de pindatoffee grof en leg wat stukjes opzij voor de garnering.
Spatel de rest door het ijs.
Snijd voor het opdienen de plak chocolade in 8 gelijke stukken en schik elk stuk op een bord met een kleine lepel biscuitkruimels en een bolletje ijs erop.
Strooi er wat stukjes pinda toffee over.
Bron; Matt Preston's 100 beste recepten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten