Ingrediënten:
20 gram gedroogde Porcini (eekhoorntjesbrood)
2 eetlepels olijfolie
2 grote uien
1 laurierblad
4 takjes tijm
800 gram gemengde paddenstoelen (bijv. shitake,
oesterzwammen, kastanjechampignons)
4 tenen knoflook
600 ml tomaten passata ( pot of pak)
70 gram boter
40 gram bloem
850 ml melk
nootmuskaat
250 gram Taleggio kaas, korst verwijder, in stukjes
300 gram verse lasagnevellen
200 gram Mozzarella, in plakjes
25 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Halveer de uien en snijd deze in ringen.
Veeg de champignons schoon met wat keukenpapier en scheur ze
evt. wat kleiner.
Week de Porcini 30 minuten in 80 ml kokend heet water.
Verhit de olie in een
grote koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de uiringen, al omscheppend, 4-5 minuten tot ze glazig zijn.
Voeg de laurier, tijm, 500 gr paddenstoelen en de helft van
de knoflook toe en bak 3-4 minuten tot de paddestoelen gaar zijn en de
vrijgekomen vloeistof is verdampt
Roer de passata en de Porcini met het weekvocht door de
paddenstoelen.
Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 5 minuten pruttelen tot het iets is ingekookt.
Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper en haal van
het vuur.
Snijd de Taleggio kaas in blokjes.
Bereiden:
Smelt voor de kaassaus 40 gram boter in een pan op laag vuur.
Doe de bloem erbij en roer 1-2 minuten tot de roux licht gekleurd
en gaar is.
Voeg al roerend met een garde geleidelijk de melk toe tot
een gladde saus.
Laat 2-3 minuten zachtjes koken tot hij gebonden is.
Roer de nootmuskaat door de saus, breng op smaak met zout en
peper en roer de Taleggio blokje voor blokje door de saus; blijf roeren tot de
kaas gesmolten is.
Bedek de bodem van de ovenschaal met lasagnevellen, schep de
helft van de paddenstoelensaus er op en daarop de helft van de mozzarella.
Dek af met lasagnevellen.
Maak nog zo'n laag en dek weer af met lasagne vellen.
Giet de kaassaus erover. dek de schaal af met bakpapier en
daarover aluminiumfolie.
Bak de lasagne 30 minuten in de oven, verwijder de
aluminiumfolie en bakpapier.
Bestrooi met de Parmezaanse kaas en zet weer 15 minuten in
de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Laat de lasagne 10 minuten uit de oven rusten.
Smelt de overgebleven 30 gram boter op hoog vuur in een
koekenpan en roerbak de overgebleven paddenstoelen en knoflook hier in.
Roer de peterselie erdoor en verdeel alles over de lasagne.
Bron: Delicious Magazine sept. 2014
Geen opmerkingen:
Een reactie posten