vrijdag 18 december 2015

Cinnamon rolls

Deze zelfgemaakte rolls zijn nog lekkerder dan de kaneelbroodjes bij Cinnabon!

Ingrediënten: voor ongeveer 12 stuks

DEEG
75 gram boter
235 ml melk
11 gram instant gist
615 gram bloem
100 gram kristalsuiker
zout
2 eieren

VULLING
225 gram bruine basterdsuiker
2,5 eetlepel kaneel
75 gram roomboter

ICING
85 gram roomkaas
60 gram boter
200 gram poedersuiker
1 tl vanille-extract
zout

Voorbereiden:
Smelt de 75 gram boter.
Verwarm de melk tot ca. 40°C (meet dit met een keukenthermometer).
Haal van het vuur en los de instant gist op in de melk.
Doe in de mengkom van een staande mixer (met deeghaak) de bloem, de kristalsuiker en zout.
Meng alles goed en giet dan de gesmolten boter en het warme melk-gist mengsel erbij.
Voeg de eieren toe.
Kneed met de mixer op lage snelheid of met de hand in ongeveer 8 minuten tot een soepel en elastisch deeg dat makkelijk loslaat van de kom.
Laat het afgedekt met plastic folie of een vochtige keukendoek op een warme plek één uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel.

Bereiden:
Nadat het deeg gerezen is en ongeveer verdubbeld is in volume, leg je het op een licht met bloem bestoven werkblad en rol je het met een deegroller uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 40 x 50 cm. 
Besmeer het deeg met een kwast met de boter.
Strooi hierop de bruine basterdsuiker met kaneel.
Neem aan de lange kant de onderkant van het deeg op en rol het naar boven op tot je een rol hebt.
Snijd de rol met een scherp mes in 12 plakken van ongeveer 4 cm dik.
Plaats de rolletjes in een met bakpapier beklede rechthoekige ovenschaal, niet te strak tegen elkaar zodat ze de ruimte hebben om tegen elkaar aan te rijzen.
Dek weer af en laat 30 minuten rijzen totdat ze bijna verdubbeld zijn in formaat.
Bak de rolletjes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin gekleurd zijn.

Maak de icing terwijl de cinnamon rolls in de oven staan.
Klop de roomkaas, boter, poedersuiker, het vanille-extract en wat zout in de mengkom van een staande mixer (of met een handmixer) tot een licht en romig mengsel.

Als je de rolletjes uit de oven hebt gehaald bestrijk je ze direct met de roomkaas icing, zodat de icing lekker in de Cinnamon Rolls kan trekken.



Serveer de Cinnamon Rolls warm, wanneer ze nog smeuiig zijn aan de binnenkant.
Geef de overgebleven icing erbij, voor diegene die er nog meer op willen smeren.

Tip: gebruik een ruime vorm want de rolls worden in de oven nog groter en bij ons waren ze aan elkaar vast gaan zitten. Maar ze zijn overheerlijk!

Bron: Bakken met Menno

Geen opmerkingen:

Een reactie posten