Hutspot bestond als gerecht in de lage landen al voordat de
aardappel in Europa bekend was. En mogelijk ook voordat de wortel hier gangbaar
werd. De hutspot die in 1574 bij het Leidens ontzet werd gegeten, bevatte
pastinaak als basis.
Ingrediënten:
800 gram kruimige aardappels
500 gram pastinaak
1 bosje bospenen
3 uien
125 gram gerookte spekblokjes
150 gram Leidse kaas
30 ml witte wijnazijn
1 el gladde mosterd
Voorbereiden:
Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
Schil en snijd de aardappels, pastinaak en bospenen in
gelijke stukken.
Pel en snijd de uien in halve ringen.
Rasp de Leidse kaas grof.
Bereiden:
Kook de aardappels, pastinaak, winterwortel en de uien in de
pan met water in circa 20 minuten gaar.
Verwarm een koekenpan en bak de spekjes in circa 8 minuten
krokant.
Giet de aardappels af en pureer de aardappels met een
pureestamper.
Breng de hutspot op smaak met de azijn, mosterd en een
beetje zout en peper en roer de spekblokjes en de Leidse kaas erdoor.
Eventueel een klein scheutje melk toevoegen om het extra smeuiig te maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten